SPAM fylder 30 år

Oprindeligt var spam en amerikansk betegnelse for en blandingsfødevare bestående af flæsk og skinke. Produktet, som findes på dåse, er en slags billig erstatning for “rigtigt” kød og findes stadig i dag. Under 2. verdenskrig fik soldaterne ved fronten dette serveret og begyndte hurtigt at hade det.

Monty Python lod produktet Spam indgå i en sketch af samme navn i 1970. I denne sketch, som udspiller sig på en café, hvor alt på menuen indholder Spam, ønsker en kunde mad uden Spam. Dette skaber undren hos caféens indehavere og på et tidspunkt kommer en gruppe vikinger ind, som synger “Spam, Spam – dejlig Spam, lækker Spam” gentagne gange.

Siden er betegnelsen derfor anvendt i negative sammenhænge om uønskede gentagelser.

I starten af Maj 1978 blev den første elektroniske spam mail sendt. Dengang blev den uvelkomne mail sendt til 400 modtagere. Afsenderen hed Gary Thuerk og indholdet omhandlede et tilbud om en præsentation af det daværende nyeste computersystem. Nu, 30 år senere, er spam vokset til en kæmpe undergrundsindustri, som hver dag sender milliarder af mails ud.

De forskellige typer af spam
• Den ærketypiske e-mail spam, uønskede e-mails om viagra, penisforlængelser m.v.
• Mobiltelefon spam, uopfordrede SMS og/eller MMS-beskeder
• Forum spam, hotlinke bannerreklamer eller skrive ubrugelige indlæg
• Spamdexing, at manipulere med en søgemaskine til at skabe en illusion af populære websider
• Blog spam, tilfældige kommentarer eller at fremme kommercielle tjenester i blogs/gæstebøger
• Nyhedsgruppe spam, reklame og forfalskning af nyhedsgrupper
• Besked spam, brug af instant messenger tjenester (som f.eks. MSN eller Skype) til reklame
• Gaming spam, gentagne gange at bruge et våben eller taktik
• Flyposting, ulovligt at sprede et stort antal brochurer/løbesedler på offentlige steder

Noget kunne dog tyde på, at Gary Thuerk ikke var klar over betydningen af sine skriverier. I hvert fald skulle der gå hele 15 år, før den kommercielle e-mail fik sit gennembrud og sit velkendte navn.

Det skete i 1994, da de amerikanske advokater Canter & Seigel sendte en forretnings e-mail ud til mere end 6.000 online-diskussionsfora. En bedrift, som i dag anses som den egentlige døråbner i forbindelse med den generelle kommercialisering af Internettet som medie.

Siden da har fænomenet haft vokseværk og udgør nu et stort irritationsmoment for mange af os. Ikke mindst fordi spam er et velkendt våben for højteknologiske bander, der bruger spam som en platform for svindelnumre. Ifølge en nylig statistik fra det amerikanske forbundspoliti, sker mere end 75 procent af alt svindel via Internettet ved hjælp af junk-mail og spam.

Således lykkedes det kriminelle Internetbrugere sidste år, at franarre amerikanske borgere intet mindre end 239 millioner dollar. Derfor vil amerikanerne (og vi andre) formentlig fejre spam-jubilæet med et tvivlsomt hurra!